Du behöver grövre kaffe för att göra en perfekt espresso

Som vanligt här på fysikhjälp gillar vi att ta upp ämnen som påverkar många personer i vardagen och i denna artikel ska vi prata om kaffe, mer specifikt hur man gör en perfekt espresso!

Ett mer effektivt sätt att tillverka en espresso kan minska mängden kaffe som slösas bort per kopp och potentiellt spara miljarder dollar varje år.

Kaffe Baristor måste bestämma hur de ska finmala sina bönor och sedan ställa in sina maskiner på ett sätt att utnyttja smaken från kaffet. Jamie Foster vid University of Portsmouth, Storbritannien, och hans kollegor beslutade att undersöka det bästa sättet att maximera utbytet från minsta möjliga mängd kaffe.

De skapade en matematisk modell av ”korgen” i en espressomaskin, den cylindriska behållaren som innehåller malet kaffe. ”Vi var tvungna att fånga hur vattnet rinner genom denna bädd av packade mark, och hur olika kaffe kemikalier rör sig och löses upp,” säger Foster.

Matematikernas initiala beräkningar baserades på en enda kaffe partikel i denna cylindriska kontrast. De skalade sedan upp denna beräkning för en hel korgs värde kaffe för att få en genomsnittlig beskrivning på nivån för hela korgen.

Att beräkna för varje kaffe partikel utan denna metod skulle ha krävt en omöjlig mängd datorkraft, säger Foster.

Baristas säger normalt att ju finare kaffekvarnen är, desto effektivare blir det resulterande brygget på grund av en ökad ytarea på kaffebönorna. Men Foster och hans kollegor upptäckte att deras matematiska modell visade att användning av något grövre malet kaffe resulterade i bättre blandning.

Detta berodde på att grovare kaffe såg till att ingen del av korgen blev igensatt, och detta resulterade i slutändan i en högre extraktion av kaffet för samma mängd använda bönor.

En liten kafé i Oregon som ägs av vänner till en av forskargruppen försökte denna metod mellan september 2018 och september 2019. Butiken tyckte att den sparade 1,3 kr per drink, vilket resulterade i 36200 kr som sparades det året och använder den fortfarande idag. ”Om alla gjorde detta skulle det spara industrin miljarder kronor,” säger Foster.

En talesman för British Coffee Association säger att fyndet kan ha verklig effekt. ”En matematisk modell som ökar effektiviteten för espresso-extraktion från malda kaffebönor är oerhört insiktsfullt för kaffeföretag och kafébutiker,”

Som vanligt är vi intresserade av att veta eran åsikt om detta, tycker ni att det här verkar som en bra idé eller tycker ni att man inte bör experimentera för mycket med kaffe då det redan är perfekt? Om du tycker den här artikeln var intressant är du självklart välkommen att läsa våra andra artiklar om fysik!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*