Fysiken bakom att kasta stekt ris

Vi alla som har lagat denna typen av mat har självklart testat det här med varierande resultat, kanske slutade det med att det blev hälften så mycket till middag. Hur som helst så tyckte vi att det här ämnet var väldigt intressant och vill gå in mer på djupet om fysiken bakom det!

Ett par forskare vid Georgia Institute of Technology har upptäckt fysiken bakom det optimala sättet att kasta stekt ris medan det lagar mat. I sitt papper som publicerades i Journal of the Royal Society Interface, beskriver Hungtang Ko och David Hu filmande kockar på kinesiska restauranger som lagar stekt ris och vad de lärde sig om fysiken.

På kinesiska restauranger använder kockarna sina woks för att kasta stekt ris när det lagar mat. Som en del av deras träning lär de sig att slänga riset på ett visst sätt – detta tillåter matlagning vid mycket höga temperaturer utan att karamellisera och bränna. Men vad är fysiken inblandad, och är det orsaken till axelvärk hos kockar? För att ta reda på det fick forskarna tillstånd att använda höghastighetskameror för att fånga handlingen på flera kinesiska restauranger i Kina och Taiwan.

För att bromsa upp videon observerade forskarna att alla kockarna använde nästan identiska kastmönster. De fann att kockarna sällan lyft woksna från kaminen – istället åstadkom man kasta genom att svänga pannorna på delar av kaminen. Woksna gjordes för att efterlikna pendlar med hjälp av en punkt på botten av pannan som en stötdämpare och en kontaktpunkt mellan en annan del av wok och kaminen som den andra. Detta gjorde det möjligt för kocken att flytta wok fram och tillbaka, även om de upprätthöll en såg-rörelse. Videon visade också att den teknik som kockarna använde krävde en viss skicklighet för att hålla riset i luften i precis rätt höjd och för att hindra det från att smälla ut ur pannan. Det visade också att kockarna i genomsnitt kastade riset i sina woks 2,7 gånger per sekund.

Forskarna noterade också att det inte bara var kastet som stod för den speciella smaken av stekt ris – andra faktorer som ingredienser och såsberedning spelade också en roll. De drar slutsatsen att den ständiga kastningen av riset i woken sannolikt ledde till axelsmärta hos 64,5 procent av kockarna de pratade med. De noterar att simuleringar av processen indikerar att hela processen mycket troligt kan utföras av en robot.

Hoppas ni tyckte att det här var lika intressant som vi tyckte, kom gärna tillbaka och läs fler liknande artiklar om ni är intresserade!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*